Business Week 
Image
Business Week Image

Why Linux is Better


Jeste li upravo osvežili jednu ili dve sitnice na Vašem Windows sistemu pomoću “Windows update-a”? Molim restartujte. Jeste li upravo instalirali nov softver? Molim restartujte. Dali Vam sistem radi nestabilno? Probajte da restartujete, verovatno će sve raditi bolje posle.

Windows uvek pita da restartujete Vaš kompjuter, a to može biti
dosadno (možda upravo imate veliki download u toku, i ne želite da prekidate samo zato što ste osvežili par delova sistema). Ali, iako kliknete na “Restartuj kasnije”, Windows će ipak da Vam dosađuje svakih deset minuta kako bi Vam stavio do znanja da bi stvarno trebalo da restartujete kompjuter. A ako ste slučajno odsutni od kompjutera i niste videli pitanje, on će se srećno sam restartovati. Doviđenja dugački download-u.

Linux u suštini ne mora da se restartuje. Bilo da instalirate nov softver (čak i vrlo veliki program) ili vršite rutinsko osvežavanje sistema, nećete biti upitani za restart. To je neophodno samo ukoliko se menja deo srca sistema, što se dešava jednom u nekoliko nedelja.

Znate li šta su internet serveri? To su veliki kompjuteri koji odgovaraju na Vaše upite za web strane, i šalju informacije na Vaš web browser. Većina njih koristi Linux, a kako je neophodno da uvek budu dostupni (posetioc može doći bilo kada), oni se ne restartuju veoma često (servisi nisu dostupni dok se sistem startuje). U stvari, mnogi od njih nisu restartovani nekoliko godina. Linux je stabilan. On savršeno radi bez stalnog restartovanja.

Vi verovatno nećete držati kompjuter upaljenim nekoliko nedelja, ali poenta je: sistem Vam neće dosađivati stalnim restartovanjima.