Business Week 
Image
Business Week Image

Why Linux is Better


Jeste li ikada izgubili važan rad zato što se Windows srušio? Da li uvek gasite kompjuter na ispravan način, ili ponekad morate da ga ugasite prekidačem zato što je Windows poludeo i ne dozvoljava Vam da radite ništa drugo? Jeste li ikada dibili “plavi ekran smrti” ili poruku koja Vam saopštava da kompjuter mora da se ugasi iz nekog nejasnog razlogas ?

Poslednje verzije Windows-a, naročito “Professional” postaju stabilnije nego pre, ali ipak ovakvi slučajevi se dešavaju relativno ćesto.

Naravno, ni jedan operativni sistem nije savršen i ljudi koji Vam kažu da se njihov nikada nije srušio - lažu. Ipak, neki sistemi mogu da budu toliko stabilno da većina korisnika nikada ne vidi kako se ruše, čak ni posle nekoliko godina. Ovo je tačno na Linux-u. Evo dobrog načina da vidite. Kada se sistem sruši, on se mora ugasiti ili restartovati. Zato, ako Vaš kompjuter može da radi dugo vremena, ma koliko ga koristili, onda možete da kažete da je Vaš sistem stabilan. Pa, Linux može da radi godinama bez potrebe da se restartuje (većina internet servera koristi Linux, a oni se najčešće nikad ne restartuju). Naravno, prilikom velikih osvežavanja ipak se mora restartovati (na pravi način). Ali ako instalirate Linux, i onda ga koristite koliko god hoćete, držeći kompjuter stalno uključenim, tako možete raditi godinama a da nemate ni jedan problem.

Najčešće, ne morate da ostavljate kompjuter stalno uključenim, ali ovo pokazuje koliko je Linux stabilan.