Business Week 
Image
Business Week Image

Why Linux is Better


OK, znači odlučili ste da pređete na Linux. Nećete zažaliti!

Ako želite da zadržite Windows na Vašem računaru (što preporučujem, u slučaju da promenite mišljenje, ili da naletite na stvari koje ne možete da uradite bez Windows-a), On će morati da deli disk sa Linux-om. Tada, svaki put kad se računar pokrene, ponudiće Vam da birate između Windows-a ili Linux-a.

Trebalo bi prvo da napravite kopiju Vaših podataka. Ovo je izuzetno važno. Nikad se ne zna šta može da krene po zlu. Ne, stvarno, ne šalim se. Napravite kopije, na prazan CD, prazan DVD, drugi hard disk, gdegod, ali kopirajte Vaše podatke.

Sada bi trebalo da defragmentirate hard disk. Upravo sada, Vaši podaci su rasuti svuda po disku (Windows ovo ne radi baš najbolje, Linux je tu mnogo bolji). Posle defragmentacije (što može da potraje i nekoliko sati ako je disk većeg kapaciteta), svi podaci će biti skupljeni na početak hard disk-a (posmatrajte na to kao na dugačku traku sa početkom i krajem). Ako su Vaši podaci sređeni Linux neće imati problema da podeli (virtuelno, naravno :) ) Vaš hard disk na dva dela i da se onda instalira na drugi deo.

OK, sada ste spremni, i samo treba da odlučite koju linux
distribuciju želite. Linux dolazi u mnogo različitih “ukusa”, napravljenih od različitih organizacija i kompanija, sa različitim grupama softvera, različitim izgledom i podešavanjima itd. Sve je to
Linux, ali sa drugačijim “interpretacijama”. Ovo nije očigledan izbor, i ne mogu Vam mnogo pomoći (mada mnogo ljudi voli da se prepire kako je njihova distribucija najbolja). Dakle, evo četiri najpopularnije distribucije, sudeći po distrowatch.com :

Kada ste izabrali distribuciju, skinite slike CD(-ova), narežite ih na prazan CD(ove) stavite prvi disk u uređaj i restartujte računar. Vaš PC bi trebalo da koristi CD uređaj za podizanje sistema; a ako to ne radi, Vaš BIOS treba dodatno podesiti (pogledajte “Probajte Linux …” sekciju).

Posle toga, samo pratite instrukcije na monitoru : one su
krajnje jednostavne i nedvosmislene većinu vremena !

Želim Vam lep dan sa Linux-om!