Business Week 
Image
Business Week Image

Why Linux is Better


Ja nikad nisam bio korisnik Windows-a i jednu stvar ne mogu da razumem: jednom kad otvorite text procesor, web browser, email program, instant mesendžer i još poneki prozor za pretragu fajlova, kako Windows korinici uspevaju da se ne pogube u toj gomili?

Radne površine su opcija koju nikada ne bih menjao ni za šta. Verovatno imate samo jedan monitor, jel tako? Probajte Linux, i imaćete četiri. Dobro, ne možete da gledate u sva četiri istovremeno, ali ovo nije bitno s’ obzirom da ionako ne možete da gledate u dva pravca odjednom. Na prvi desktop stavimo, recimo, text procesor. Na drugi, program za instant komunikaciju. Na treći desktop, Vaš web browser. Dakle, ako želite da proverite nešto na internetu dok kucate u text programu, nema potrebe da pretražujete sve prozore da bi našli web browser, koji je zabačen iza gomile drugih prozora. Jednostavno se prebacite sa prvog na treći desktop i gotovo, tu je.

Pogledajte sledeću sliku i obratite posebnu pažnju na donji desni ugao radne površine:

To je Vaš “izmenjivač desktopova”, i kao što vidite, ima ih četiri, ali možete da koristite i više od toga (ja koristim 12, a neki ljudi i mnogo više od toga). Onaj sa leve strane je istaknut: to je trenutno aktivan. Da bi prešli na neki drugi, kliknite na njega (svaki od njih pokazuje mali prikaz prozora koje sadrži: u ovom slučaju ostali su prazni), a možete koristiti i prečice sa tastature