Business Week 
Image
Business Week Image

Why Linux is Better


Egy nap a Linuxszal (egy képernyőképtúra)

Most valószínűleg azon a ponton vagy, mikor már félig meggyőztek ezek az érvek, azt gondolod, a Linux egész jó dolognak tűnik, legalábbis egy próbát megér, de még félsz egy ilyen nagy ugrástól. Honnan tudja az ember, hogy az egyik eszköz/alkalmazás, amit nap mint nap használ, nem fog hiányozni a Linuxból? Ennyi energiát pazarol arra, hogy lementse az adatait, új rendszert telepítsen, csak hogy rájöjjön, mégsem tud nélküle élni, hisz hiányzik XY funkció?

Én tényleg hiszek benne, hogy egy élő CD kipróbálása segíteni fog eldönteni, hogy vajon a Linux tényleg neked való-e vagy esetleg még nem állsz készen. Azonban úgy gondoltam, mindezek előtt jó lenne megmutatni neked néhány képernyőképet a Linux egy átlagos napi használatáról, néhány különböző programmal. Csak megmutatni, milyen is. Mintha meglátogatnád az új házat néhány órával azelőtt, hogy eldöntenéd, kibéreled-e. Elvégre is napjaid jó részét a számítógéped előtt töltöd, és még akár jól is járhatsz ezzel!

Ez a képernyőképtúra az Ubuntu Linux diztribúciót mutatja be. Természetesen a színek, hátterek, témák stb., könnyen személyre szabhatóak! Amit itt látni fogsz, az mind alapértelmezett beállítás.

Mikor először indítod el a Linuxot, az asztalod valami ilyesmiképp fog kinézni:

Nagyon tiszta, nagyon egyszerű, semmi zűrzavar az Asztalon (míg ki nem teszed oda a dolgaid!). Szóval hol is kezdjük? Az Alkalmazások menü egy jó kiindulási pont, ha munkához akarsz látni. A programjaid itt szépen kategóriákba vannak rendezve (és ahogy azt már korábban említettük, minden, amit valószínűleg használni fogsz, már előre telepítve van):

Ha szükséged van valamire, ami még nincs telepítve, csak indítsd el az „Ubuntu szoftverközpontot” (vagy az ennek megfelelő eszközt a másik Linux változaton) az Alkalmazások menüben.

Ha a fájlok között szeretnél böngészni, a Helyek menü gyorsabb elérést biztosít (természetesen itt is minden személyre szabható):

Milyen alkalmazásokat használsz leggyakrabban? A legtöbb emberhez hasonlóan valószínűleg te sem tudsz megfelelően dolgozni egy webböngésző nélkül. A Firefox már előre telepítve van:

De könnyen telepíthetsz más böngészőt, mint pl. Chrome-ot:

Ezeknek a böngészőknek a linuxos verziója szinte ugyanolyan, mint a Windowsos megfelelőjük, szóval biztos ismerősek lesznek.

Sok ember online szereti ellenőrizni az e-mailjeit, olyan webes alkalmazásokkal, mint a Gmail, a Yahoo Mail vagy a Hotmail – ebben az esetben csak egy böngészőre lesz szükséged. De sokan szeretik helyi alkalmazásokkal kezelni az e-mailjeiket. Itt az Thunderbird az alapértelmezett, biztos ismerősnek tűnik:

De sok más is elérhető, mint pl. a Thunderbird, ami pontosan ugyanolyan, mint a Windowsos verziója.

Valószínűleg sok időt töltesz valamilyen irodai programcsomag használatával. Jó választás lehet az online Google Apps, amivel kiválóan megoszthatod és elérheted dokumentumaidat más számítógépekről. De ha inkább a saját gépeden szeretnél futtatni ilyesmit, az LibreOffice csomagja szintén ismerős eszközöket biztosít számodra, mint például egy szövegszerkesztőt:

vagy egy táblázatkezelőt:

vagy egy bemutatószerkesztőt:

Nagyon hasonlónak tűnnek ahhoz, amiket eddig használtál. Az alapértelmezett PDF-megjelenítő szintén szép, egyszerű, de hatékony:

Ha szeretnél online chatelni, sok időt fogsz tölteni az Empathy azonnaliüzenet-küldővel (de sok másfajta is elérhető):

Ne feledd, ezek csak példák a hétköznapi eszközökre. Nagyon-nagyon sokféle létezik minden egyes feladatra, nyugodtan telepíthetsz és kipróbálhatsz többet is, hisz a csomagkezelőben, egy központi helyen olyan könnyű őket megtalálni, telepíteni és eltávolítani. Nem kell a neten keresgélni, hol lehet őket letölteni.

Amikor médialejátszásról van szó, az alapértelmezett filmlejátszó hibátlanul működik és remekül lejátszik minden videóformátumot, amit csak elindítasz:

de a VLC médialejátszó is elérhető és azonos a windows-os verzióval.

Zenehallgatáshoz a Rhythmbox zenelejátszó minden szükséges feladatot ellát:

de van sok más remek lejátszó is mint az AmaroK, a Banshee stb.

Egy nagyon hatékony fotókezelő eszköz (kezel, csoportosít, címkéz, szerkeszt stb.) az Shotwell:

Namármost, ha tartalmat is szeretnél létrehozni, tetszeni fognak az olyan alkalmazások, mint a GIMP képszerkesztő, ami egy rendkívül hatékony szoftver (kipróbálhatod a windows-os verzióját, hogy lásd, megfelel-e az igényeidnek):

Vektorgrafikus rajzoláshoz az Inkscape egy könnyen használható és hatékony eszköz (windows-os verzió is elérhető):

Audacity tökéletes többsávos hangfelvevő/-szerkesztő (Windows-ra is elérhető):

a Pitivi pedig remek videószerkesztő:

Ha van egy szkennered, természetesen szeretnéd használni is:

Hadd fejezzük be a képernyőképtúrát pár egyszerű alkalmazással, melyeket talán alkalmasnak találsz, mint például egy CD/DVD-író:

Egy jó kis lemezhasználat-elemző, hogy lásd, mely fájlok foglalják el a legnagyobb területet a merevlemezeden:

vagy egy kis aknakereső, amikor a főnököd nem figyel ;-)

Ha úgy tűnik, élveznéd az ezekkel az eszközökkel töltött időt (amik, még egyszer mondom, csak törtrészei az alapértelmezett eszközök tárának, és még iciri-piciribb részei az elérhető szoftvereknek), akkor úgy tűnik, itt az ideje felkészülni a következő lépésre és kipróbálni a Linuxot a valóságban is!